tisdag 26 oktober 2010

Inför helgens fiske: Rackarspel och kapprustning

Till helgen drar Björnsits iväg på höstens enda helghelgsfiske tillsammans med frifräsarna i Nynäs Dirt bestående av Love och Staffan. Eller tillsammans förresten. Det som länge planerats som en sällskapstur har trissats till en stenhård tävling med gängbildning, rackarspel och kapprustning.

Den planerade gemensamma starkölslunchen har nu strukits till förmån för effektivt kolhydratintag i flötestrollingfart på varsitt håll. Det är bara en tidsfråga innan det gemensamma boendet avbokas. Björnsits överväger istället att gå i flytoverallsdvala på durken över natten. På det viset förloras ingen dyrbar fisketid och vi minimerar risken för sabotage.

Förutom dragbilen med trötta sommarpuckar och tejpad ruta har Björnsits hittills känts starka på kapprustningsfronten, inte minst tack vare målmedvetet och produktivt mörtstugearbete. Dock har vi ikväll nåtts av uppgifter att även grabbarna i Dirt fått fart på sina innerstadsmjärdar och det snackas om 200 mörtar över en natt att stoppa i ”livewellen” på deras amerikanska fiskemaskin. Dessutom erfar vi att de köpt en frontmonterad elmotor att bestycka skutan med…

Det blir med andra ord tufft på böljan i helgen. Kombinationen av Staffans kreativa kaos mixat med Loves militäriska kontinuitet kan bli vinstgivande. Deras samboskap ger också överlägsna möjligheter att planera, repetera strategier och bygga laganda.

Man ska dock aldrig glömma att blod är tjockare än vatten. Björnsits har fiskat ihop sedan blöjåldern, fiskar som en klan och gör det med Björnsitsen på!

Björnsits...


...på!



Love. Nynäs Dirt är inga C&R-killar direkt.
  
Staffan. Att åka trampbåt är en sak. Att få stora gäddor en helt annan...
 //Nyllet





lördag 23 oktober 2010

Film från senaste turen

Det är ett sattyg att trängas med ett filmteam i båten, men med det här slutresultatet är det helt klart värt det. Björnsits Productions har slitit övertimmar med redigeringen hela veckan. Se och njut!



//Nyllet

söndag 17 oktober 2010

Årets bästa tur?


Mörttjuv
  
Nyllet och jag hade sedan länge planerat in en heldag med slowtrolling i en hemlig älv, som skiljer Norrland från de mindre ädla delarna av Sverige. Trippen inleddes med inköp av proviant och peppning hos Nyllet i Uppsala kvällen innan. Lördagen inleddes tidigt med uppstigning klockan 05:00. På plats vid älven någon timme senare konstaterades att det var lika kallt som vi befarat. På med overallen och ut på vattnet. Själv hade jag slitit två dagar med mete efter saftiga betesfiskar bara för att konstatera att Nyllets mörtstuga var proppfull med feta mörtar och en borre i regstorlek....

Första anhalten blev en djupkant med sjuka mängder betsefisk.Ut med fyra betsefiskar och elmotorn fick jobba lite. Efter 4 snabba fiskar hade vi goda förhoppningar för fortsättningen på dagen. Fisket flöt på och nappen avlöste varandra. Samtliga fina fiskar mellan 4 och 6 kilo. Till en början blev jag utfiskad av Nyllet men jag tror att statistiken jämnade ut sig i slutet på dagen. När solen hade värmt upp luften lite började dom lokala trollarna dyka upp och det blev riktigt trångt på våran kant. Alla skulle naturligtvis fiska på samma ställe som oss...Efter att nästan blivit påkörda ett antal gånger ledsnade vi och bytte ställe. Bonnatrollarna höll cirka tre knop och visste uppenbarligen inte vad paravaner och normalt hyfs var..Suck...



Trångt om saligheten...
  
Provade ett annat ställe där Nyllet tidigare sett mycket betesfisk och det var där jag tog förra turens största fisk på 6 kilo. Trollande på en stund med flera fiskar över 4 kilo. Nyllet fick ett napp och mothugget satt i vanlig ordning som en keps! Från början trodde vi inte att fisken var speciellt stor men när den närmade sig båten blev det annat. Efter några grymma rusningar mot bottnen tio meter ner som fan inte gick hindra kunde Nyllet lyfta in fisken över båtkanten. En tjusig donna på 8.1 kilo med en rejäl buk. Tror den var dryga metern lång, rätta mig om jag har fel Nyllet.


8,1 pannor, prick metern lång

Detta blev dagens största fisk och målet med trippen var uppnått. Vi hade sänkt förväntningarna lite och hade sagt att 7+ var dagens mål även om en tia hade varit mumma! Totalt under dagen lyckades vi lura upp ett femtontal gröningar och det var endast ett fåtal som var under 4 kilo. Roligt fiske med pigga fiskar och roliga fighter. Som tur var hade vi tagit med tre batterier eftersom vi mustade ur alla tre ordentligt.





  
Nu får vi se när nästa tur blir men vi har redan börjat planera för en tvådagars i samma vatten. Det kan hända att jag försöker klämma in en skärgårdstur till helgen. Jag är ju tvungen att nöta på lite själv för att om möjligt ta in försprånget Nyllet har i resultatligan (9,9 mot 8,2 kilo). Jag har även planer på en tur till vattnet där jag trollade upp en 8 kilos sommargädda tidigare i år. Funderar på en metetur till ett litet vatten som producerat några riktiga grisar oxå. Får se vad tiden räcker till. Ångesten över säsongens slut börjar komma smygande så vi får se vad som hinns med. Vägrar lägga mig på rygg innan nyår i alla fall.

Skitfiske!

//Hson

söndag 3 oktober 2010

Nya insättningar på gäddkontot

Den som vill ha läsa inspirerande fiskerapporter och skildningar kan sluta läsa här då det här inlägget inte borde  publicerats såvida inte det ursprungliga syftet med bloggen var att fungera som en lättsam fiskedagbok. Och i såna skriver man även om skitturer. Den som däremot vill driva lite tid kan fortsätta läsa och dessutom kolla på filmklippet nedan.
Förra helgens gäddfiske rev barriären för månaders uppdämt gäddfiskebegär och taggningen i Björnsitsteamet var enorm inför lördagens tripp på Mälaren. Vi hade en plan för dagen, fintrimmade beten och en sjujäkla god stämning i truppen. Målsättningen var dock relativt blygsam, att få uppleva ett roligt fiske och kanske kanske få bärga någon metergädda.
Efter att vi mötts av krångel med en inparkerad båttrailer, vilket sinkade oss med minst en timme, kände vi att vi var värda en riktigt actionfylld dag. Men icke! Mellan klockan 9 och 17 fick vi tre snipor och hade en följare. Det enda vi egentligen lyckades med var att få själva hugget från en snipa med på film, vilket var ganska tursamt (apropå skittur...) med tanke på att allt bildmaterial som togs under dagen är med i filmen nedan.



Björnsits är nu lite knäckta och ser fram emot lite kyla och riktigt höstfiske. Då ska vi ta stora gäddor.
//Nyllet