lördag 15 maj 2010

Nyllet slog en sjua och H:son köper sig ur krisen

Efter väl förrättat halvdagsvärv stack undertecknat nylle ut på klämdagsfiske på Mälaren. Huvudfokus var gös fiskad vertikalt. Lyckades knipa en gös modell mindre som fick gå tillbaks. Ångrade mig sedan när hungern satte in, gös är ju förbaskad gott... Och grillbart.
Framåt kvällen blev jerksuget för stort och jag styrde mot en vassvik. Fiskar mig driftande inåt, med styrning av elmotorn, och allra längt in i viken smäller gäddan på. Ett riktigt stumhugg i full fart med tidernas virvel och länge tror jag att fisken är större än vad den faktiskt visar sig vara, 7,6 kg. Högg på en röd Apelltail. Jag försöker givetvis köpa närproducerat.

Efterleksgädda - knappt framhållen... Glömde stativet gjorde jag också.


Jag harvar på i liknande vikar i någon timme till utan resultat, men har bra fokus i hopp om ett till stumhugg.
Mitt på en djupbrant mellan 4-6 meter kommer det, i skymningsljus på en ryckvevad hemmagjord tail gjord av en Super shad. Vattnet börjar bli varmt så gäddorna krigar på bra i fajterna nu. 7,2 kg, 95 cm.

Upprymd av mina två fina gäddor ringer jag H:son, som i dagsläget ligger efter bataljen om Årets Björnsitsgädda (9,9 kg vs. 8,1). Han blir märkbart stressad av att jag fortsätter leverera och finner inte annan råd än att köpa sig ur krisen.
Nyss fick jag bilden nedan och en upplysning om att han befinner sig i moderlandet, kajkande tillsammans med två hinkar betesbrax i sin nya superkittade fiskemaskin i jungfrueliga vatten i jakt på tioplussaren han så väl behöver.
Jag kan ju medge att teamets status skulle må bra av en Årets Björnsitsgädda 2010 över tio pannor.








H:sons nya ekipage. Som vanligt kör han färgmatchat.

//Nyllet

PS. Inga människor eller fiskar kom till skada under episoden ovan. Alltså inga sjuor slogs bokstavligen.

måndag 10 maj 2010

Nästangädda

Efter debaclet i Vättern (eller vad sjön nu hette) begav vi oss ut för att testa undertecknads nya hemmavatten. Som helnya i Ekoln chockades vi över hur brunt Ekolns vatten är.
Vi nötte dock på med skrikiga beten och lyckades knipa några fiskar var under dagen, alla utlekta. Några nådde ändå upp till runt fem kilo.
På seneftermiddagen tog vi en korvgrillarpaus för att sen åka tillbaks i kvällsljuset till en djupvass där vi hade flera kontakter under förmiddagen. Jag kastar en stor egenmodifierad spinnare, låter den sjunka och tar hem långsamt när det suger i. En kort fajt senare ligger en 110 centimetersfisk på avkrokningsmattan. Jag hade gott hopp om en tiokilosfisk, men icke! 9,9 kg stannar vågen på. Surt sa räven, om den vågens kalibrering...




















Rivstart i Vättern


Så här glad blev H:son för resans största fisk.



Det är omvälvande tider i Björnsits. Flyttlass splittrar duon geografiskt, bullar är i ugnen, hundar står på inköpslistan och flugfiskeintresset ökar med åldern.
Med dessa osäkerhetsfaktorer som knivar mot strupen satsade teamet hårdare än någonsin med en säsongsrivstart förlagd till Vättern.
Vättern är dock en skitsjö så det är inte mycket att orda om. Skriver ett par rader i alla fall.

I morgondimman dag två klämde H:son till med resans fisk. På en shadjigg i ett djupt sund högg det så det brakade i spöet - ett riktigt frivattenhugg - och en bra fajt följde. När vi såg fisken på djupet i det klara vattnet misstänkte vi ett tag att målet med resan var klart, en tiopannors, men så var inte fallet. Måttbandet visade på 109 centimeter och vågen stannade på 8,1 kilo. En fin fisk som gav motivation till mer spinn. Och trolling för den delen men det blev inga fler fiskar att skriva hem om. Bara småttingar med drömkondis. Om 109-centimetaren haft den goe kondisen.

Tjockis i grönt... med en Vätterngädda